“Ha másokat akarsz tűzbe hozni, neked kell égned!”

Ma már nincs olyan, hogy tisztán szlovák, svéd vagy magyar hoki. A jégkorong nemzetközi. Engem is inspirál a svéd, finn vagy az orosz játék, tanultam Kanadában és Oroszországban is.

Mindenhonnan beépítettem a legjobb methodusokat. 35 éve vagyok edző és ugyanennyi ideje tanítok is. A kettő egymásra épül és kiegészíti a tapasztalat a tudást. Ami mindenhol más, az azonban a mentalitás. Így a saját knowhow-mat rá kell építeni a magyar mentalitásra. Egyelőre figyelem az edzőket, a játé kosokat, hogy lássam hol tartanak, mik az erősségeik és gyengéik. A legfontosabb az, hogy a korosztályok egymásra épülnek. Sokat foglalkozom a 8-10 évesekkel, ott az az eredmény ha a gyerek jól tartja a botot, fent a feje játék közben, és megszereti a hokit. 12-14 éves korban minden poszton lehetőséget kell kapnia a gyereknek a játékra, hogy kipróbálja önmagát, hogy később tudja mit csinál a másik. 16 éves kortól már fontos a győzelem, az eredménynek tükröznie kell a befektetett munkát. A fókusz a munka és a győzelem, ebben a sorrendben.

Minden korosztálynak meg vannak a sajátosságai, ezt nevezem én knowhow-nak. A methodust megtanítom és meg is követelem az edzőktől. Minden kollégának rendelkeznie kell napi-heti-havi edzéstervvel augusztus egyre. Ezt ellenőrizni is fogom, olykor elkérem, felülök a lelátóra és onnan ellenőrzöm az edzésmunkát. Elvárásom, hogy az edző az első a jégpályán és az utolsó aki elhagyja a terepet. A filozófia közös, az edzők egy csapat, segíteniük kell egymást. Konstruktív, de szigorú vezető vagyok, a passzív embereket nem kedvelem. Ha tűzre akarom lobbantani a csapatot, én vagyok hozzá a gyufa. Minden új szakember egyetemet végzett sport-jégkorong szakon, de a tudás mellett nagyon fontos a nyelv is. Elsődleges elvárásom az edzőkkel szemben még, hogy fejlesszék a nyelvtudásukat. Magyarországon dolgozunk, magyar gyerekekkel, nekünk kell fejlődnünk. Vannak távlati terveim, de haladjunk lépésről-lépésre. Bírnunk kell a munkát és megjön az eredmény.

Igor Toth szakmai vezető

Attachment

Támogatóink