“Az FMS mérés mindent megmutat.”

Az erőnléti edzéseket fokozatosan be kell építeni az akadémia rendszerébe. A rendszeren van a hangsúly, hogy tudjuk melyik korosztályban mit akarunk elérni.

10 éves korig a gyerekek általános mozgáskézségét kell fejleszteni, amit sok sportjátékkal érhetünk el. Ez a korosztály alapvető testtartás beli problémákkal küzd, nincs meg még a dobás, ugrás, futás mozgáskézsége sem. Úgy kell fejlesztenünk ezeket a technikákat, hogy mind a testben mind a fej-ben összeálljanak a folyamatok és a későbbiekben a játékosnak ne jelentsen korlátot a saját teste.

10-14 éves korban fokozatosan kezdjük az olimipai súlyemelés gyakorlatának elsajátítását, még súlyok nélkül. Ez az a sportág amely együtt képes fejleszteni a robbanékonyságot, az erőt és az állóképességet. Ma már a Salzburgnak és a Vaxjönek is több beállásos súlyemelő terme van, és a korosztályoknak megfelelően terhelik a sportolókat. A 10-14 éveseket még csak bottal tanítjuk a technikára, ezzel fejlesztve az izületi mobilitást és a törzs stabilitását. A közös metszet mindehol a súlyemelés, amelyet az adott sportág egyéni igényeire kell specifikálni.

16 éves koról kezdjük el az ellenállásos gyakorlatokat súllyal, amelyek elvégzésénél figyelembe vesszük az egyén sajátosságait. Kamaszoknál nagy a szórás, van aki későbben érik, őket nem szabad megterhelni. Igor Tothtal egyeztetve vezettük be ettől az évtől az FMS mérést. Ez magyarul annyit tesz, hogy Funkcionális Mozgásminta Szűrés amely 7 saját súlyos gyakorlatból áll. A kiér-tékelésnél felhívja a figyelmünket a gyenge pontokra. 2013 óta működik az NHL-ben ez a mérési módszer, itthon is csak szakember végezheti. Azon kevesek közé tartozom, akik rendelkeznek az Európában elérhető legmagasabb Level II-es certifikáttal.

Igorral összeállítottuk a 2018-19-es szezon erőnléti rendszerét amely nem csak a felkészülési idő-szakra vonatkozik, hanem a szezon közbeni programot is magába foglalja. Ez egy folyamatos mun-ka. Nagy szerencsém van a foglalkozásommal, nálunk minden mérhető, nincs szubjektív adat. Van akinél pár hónap után jelentkeznek az eredmények, de csapatszinten őszre nagy fizikális fejlődést várok…. Ehhez azonban folyamatos edzésmunka szükséges.

Szakmai anyagaimat az ETO honlapján közzéteszem, a kérdésekre is szívesen válaszolok.

 

Nagy Ákos erőnléti edző

Attachment

Támogatóink