Győri ETO HC Curling Szakosztálya

  • CURLING

Bemutatkozás

Egyesületünk, a Győri ETO Hockey Club Sportegyesület, a Nyugat-Dunántúli régió és Győr egyik legdinamikusabban fejlődő sportszervezete. Az Egyesületünk alapszabályában is deklarált fő célja, a sporttevékenységen belül a verseny- és élsport, illetve az utánpótlás-nevelés. Célja továbbá a rendszeres sportolás (versenyzés), testedzés, és rekreációs tevékenységek biztosítása, az ilyen igények felkeltése, tagjainak nevelése, a társadalmi öntevékenység és közösségi élet kibontakoztatása, a téli sportágakban.

A fentiekkel összhangban, 2021. tavaszán a Győri ETO Hockey Club elnöksége döntött az egyesület curling szakosztályának megalapításáról és a csatlakozásról a Magyar Curling Szövetséghez.

A curlingről

A curling a téli olimpia programjában szereplő jeges csapatjáték, a téli olimpiai sportok egyike. A játékot két csapat játssza, mindkét csapat nyolc-nyolc követ csúsztathat a jégpályán egy kijelölt kör alakú mezőbe. Az a csapat nyer, amelynek kövei a játékrészek végén a legközelebb esnek a kijelölt kör középpontjához.

A játék eredete nem egyértelmű. Bár Skóciában nemzeti sportnak tartják, valószínűbb, hogy Hollandia a játék hazája. A még nem a mai szabályok szerinti játékot több, mint 450 éve már játszották a Németalföldön. Id. Pieter Bruegel festményen is megörökítette a játékot. Első írásos említése Skóciából származik, 1540-ből, John McQuhin, Paisley közjegyzője tollából.

Az első hivatalos curlingklubot 1838-ban alapították Edinburghban. Neve eredetileg Grand Caledonian Curling Club volt, de 1843-ban Royal Caledonian Curling Clubra változtatták, s végül ez vált a sportág nemzetközi irányító szervezetévé. A sportág 1807-ben jutott el Kanadába, ahol nagyon hamar hallatlan népszerűségre tett szert, még abban az évben klubot alapítottak. Az Egyesült Államok első curlingklubját 1832-ben, Michiganben alapították meg. Az első nemzetközi mérkőzést is utóbbi két ország csapata játszotta 1884-ben. A játék gyorsan továbbterjedt Svédországba, Svájcba, Norvégiába és Új-Zélandra. A sportjáték első szabálykönyvét a Grand Caledonian Curling Clubban alkották meg.

A curling 1924-ben, Chamonix-ben mutatkozott be a téli olimpiai játékokon, első győztese a brit férficsapat volt. Ezt követően, hosszú szünet után, az 1998-as naganói téli olimpián rendezték meg újra (immár a nők számára is), és azóta folyamatosan része a téli olimpiai játékok műsorának.

Terveink, céljaink

Egyesületünk tervei között szerepel a curling szakosztályának folyamatos fejlesztése, utánpótlás és szabadidős sportolók számára a curling, mint jeges mozgásforma meghonosítása Győrben, valamint önálló curling pálya létesítése a Győri Jégsport Központban.

Kapcsolat:

Faber Kristóf, Győri ETO HC curling szakosztályvezető

LEGÚJABB HÍREINK

LEGÚJABB HÍREINK

ÖSSZES HÍR
ÖSSZES HÍR

ITT IS MEGTALÁLSZ MINKET:

GYŐRI ETO HOCKEY CLUB SPORTEGYESÜLET

Adószám: 18532126208

Cégjegyzékszám: 00 18 532126

ETO HOCKEY KFT.

9027 Győr, Nagysándor József u. 52.

Adószám: 28953753208

2021-06-02T10:20:50+02:00
Go to Top