Egyesületi intézkedések, kiegészítő információk – Frissítés! 2020.11.12.

Mint arról korábbi kommunikációnkban tájékoztattuk a tagságunkat, megjelent a Kormány 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről.

Idő közben megkaptuk a Magyar Jégkorong Szövetség legújabb tájékoztatóját és az EEMI Sportért Felelős államtitkárságnak kommentárjait tartalmazó iránymutatást is a védelmi intézkedésekről és a jogszabályok értelmezéséről.

 

Az egyesület életét szabályozó előírásokat a változó helyzethez igazodóan mi is folyamatosan naprakészen tartjuk, így a jelenleg kommunikált információk a november 12-i ismereteinkhez és jogszabályokhoz igazodnak.

Az MJSZ tájékoztatói alapján, a kormányrendelettel és az EEMI állásfoglalással összhangban az alábbi egyesületi intézkedéseket hoztuk, amelyek a mai naptól visszavonásig érvényesek:

 1. A versenyszerűen sportolók részvételével megtartott edzések és sportrendezvények (mérkőzések) továbbra is megengedettek bajnoki szinttől függetlenül.
 1. A kormányrendelet 6. § (1)  szerint „A sportrendezvényen nézőként tartózkodni tilos. (2) A sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható”. A sportrendezvények (beleértve az utánpótlás mérkőzéseket és az edzéseket is) zárt kapuk mellett megtarthatóak, a védelmi intézkedések betartatásáról a rendezvény szervezője, illetve a rendezvény helyszínéül szolgáló intézmény vagy helyiség üzemeltetője – mi esetünkben a Győri ETO HC és a Győri Jégsportért Alapítvány köteles gondoskodni.
 1. A sporttörvény alapján versenyszerűen sportoló (a továbbiakban: versenyző) az a természetes személy, aki a sportszövetség által kiírt, szervezett vagy engedélyezett versenyeken, vagy versenyrendszerben vesz részt. A versenyző vagy amatőr vagy hivatásos sportoló. Ennek igazolására minden igazolt, sportági szakszövetségi versenyengedéllyel rendelkező sportolónk és munkatársunk számára egyesületünk a mai napon egy igazolást állít ki.
 1. A kijárási tilalomra vonatkozó szabályoktól eltérően, a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportoló számára tartott
 • edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából,
 • edzés vagy sportrendezvény helyszínére közlekedés céljából,
 • edzés vagy sportrendezvény helyszínéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából
 • este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen történő tartózkodás.
 • A kijárási tilalom alóli mentességet okirattal szükséges igazolni.
 • Az edzésen, sportrendezvényen való részvétel, oda való eljutás és onnan való távozás jogszerűségének igazolásához a sportolónak magánál kell tartania személyazonosságát, lakcímét, tartózkodási helyét igazoló dokumentumait, és a versenyszerű sportolást igazoló egyesületi igazolást is.
 • Kérünk mindenkit, hogy a sportolás adta mentességet ne használja arra, hogy olyan „kimaradásokat, egyéb privát utakat” akarjon igazolni, ami nem feltétlenül indokolt, amely nincs összefüggésben a szervezett sporttevékenységünkkel.
 1. A versenyrendszerben nem szereplő sportolók (szabadidős, hobbi, közösségi sportolók) részvételével sem edzések, sem mérkőzések (így pl. közönségkorcsolya, szabadidős jelleggel végzett edzés stb.) nem tarthatóak, a kizárólagosan számukra jégfelületet biztosító pályák (szabadidős létesítmények) nem látogathatóak és e helyszínek területén tartózkodás – az ott dolgozók kivételével – tilos. Ennek értelmében szüneteltetjük a közönségkorcsolya szolgáltatást, az óvodai „ovi-kori” és iskolai korcsolya programokat, és minden olyan sporttevékenységet, amelyet versenyrendszerben nem szereplő, szabadidős sportolók végeznek a létesítményeinkben.
 1. A kormányrendeletben foglalt szabályok érvényesülését a Rendőrség a Magyar Honvédség közreműködésével ellenőrzi, ellenőrizheti.
 1. Egyéb szabályok, egyesületi intézkedések:
 • Hatályát veszti az utánpótlás mérkőzések látogatására korábban kiadott egészségügyi protokollunk, amely alapján az utánpótlás mérkőzések látogathatók voltak.
 • Az utánpótlás és az Erste Liga, illetve a hivatalos felnőtt bajnokságok (OB.IV.) mérkőzéseit a fentiek értelmében minden esetben zárt kapuk mögött fogjuk megrendezni. A győri mérkőzésekről a terveink szerint stream közvetítést fogunk a szülők, érdeklődők számára biztosítani. Az Erste Liga győri mérkőzései az Erste Liga TV-n keresztül lesznek elérhetőek.
 • Lezárjuk a Nemak Jégcsarnok sportolói bejáratát az edzések idején, a közlekedés a Műjégpálya főbejáratán keresztül fog történni. A létesítményeinkbe csak az igazolással rendelkező sportolóink és dolgozóink és az egyesület vezetői léphetnek be. Megkérjük a szülőket, hogy a gyermekeiket edzésre csak a műjégpálya „régi épület” főbejáratig kísérjék. Azon korosztályoknál, ahol a sportoló az öltözködésben még segítségre szorul, erre a feladatra kirendelt edzőink fogják segíteni a gyerekeket az öltözködésben.
 • A bejáratnál a belépéskor továbbra is minden belépésre jogosult sportolónk és munkatársunk esetében érintésmentes testhőmérséklet mérést fogunk alkalmazni.
 • Továbbra is csak tünetmentes sportolók látogathatják az edzéseket! Amennyiben sportolónk pozitív PCR eredményt produkál, azt kérjük haladéktalanul jelenteni az egyesület felé, mert minden ilyen esetben az OSEI állásfoglalás szerint kell eljárunk. Az állásfoglalás egyértelműen rögzíti: „Minden sportoló köteles az edzője, a sportszervezete és a csapatorvosa felé jelezni, amennyiben COVID-19 betegsége igazolódik. A bajnokságok és felkészülési időszakok során a vírussal fertőzött sportolók edzéshez, versenyzéshez való biztonságos visszatérése továbbra is kiemelt jelentőségű.”
 • Az edzések ideje alatt kérjük a szülőket, hogy a létesítmény területén kívül várakozzanak a kormányrendeletben és a helyi önkormányzati rendeletben foglalt gyülekezési és maszkviselési szabályok maradéktalan betartásával. Az edzés után a bejáratnál vagy a létesítmény előtti parkolóban, az autóban várakozva várják meg a gyereket.
 • A létesítményeinkben korábban kiadott maszkviselési, távolságtartási szabályok továbbra is érvényben maradnak. Maszkot CSAK az edzés időtartama alatt lehet levenni, annak viselése mindenki számára kötelező a létesítményeinkben! Az idegenbeli mérkőzésekre, tornákra történő szervezett utazás során is kötelező sportolóinknak a maszk viselése az utazás teljes időtartama alatt.
 • A külső helyszínen (Yakuza Fitness) szervezett „off-ice” száraz edzésekre is a fenti szabályok vonatkoznak. Kérünk mindenkit, hogy a külső helyszínen szervezett edzésre is vigye magával a jogosultságot igazoló dokumentumokat.
 • Az edzések előtt és után, az öltözőhasználat során is mindenkinek törekedni kell a személyes kontaktok lehetőségének csökkentésére, minimalizálására.
 • A Nemak Jégcsarnokban üzemelő Ziccer Hokibolt nyitvatartása a kormányrendeletben foglaltak szerint változni fog, de a bolt továbbra is üzemelni fog.
 1. Kiegészítő információk és a  Magyar Jégkorong Szövetség által kiadott legfontosabb technikai részletszabályok:
  1. U8 (Szupermini) és U10 (Mini) bajnokság tornái:
 • A legkisebbek számára versenyzési lehetőséget biztosító tornák maximum 4 csapat részvételével a továbbiakban is folytatódhatnak.
 • A tornák időtartama alatt (beleértve a csapat megérkezésétől a távozásig tartó teljes időtartamot) kizárólag a csapatok nevezési lapján feltüntetett játékosok (legfeljebb 12+2 fő/csapat) és a sportszervezettel munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló hivatalos személyek (legfeljebb 2 fő/csapat), a játékvezetők (a kötelezően előírt számban, legfeljebb 2 fő), a versenybíróság (a kötelezően előírt számban, legfeljebb 2 fő), az egészségügyi biztosítást végző személy (1 fő), a videórögzítő (1 fő), a pálya karbantartásáért felelős személyek (legfeljebb 4 fő), továbbá az MJSZ képviselői (legfeljebb 3 fő) jogosultak a jégpálya területén tartózkodni.
 • A jégcsarnok területén a fenti személyeket is beleértve egyidejűleg legfeljebb 70 fő tartózkodhat.
 • A fenti létszámot meghaladó, ezáltal a jégcsarnok területére be nem jutó szülők a jégcsarnokon kívül sem csoportosulhatnak, gyülekezhetnek.
 • Az előző pontokban foglalt rendelkezés érvényre juttatását a rendezők kötelesek a pálya adottságaihoz igazodó számban megjelenő rendező bevonásával szavatolni.
 • Rendező lehet: személy és vagyonvédelmi cég munkatársa, a sportszervezet sportszakembere, munkatársa, illetve a sportszervezet által megbízott önkéntes.
 • A tumultuózus jelenetek elkerülése érdekében a gyerekek már felszerelésbe öltözve lépjenek be a jégcsarnok területére.
 • Amennyiben a fenti rendelkezések gyakorlati megvalósulásának monitorozása során olyan visszásságot tapasztal a szövetség, illetve a rendező sportszervezet vezetése, amely a jogszabály céljával és szellemiségével nem összeegyeztethető, úgy a veszélyhelyzetben alkalmazandó védelmi intézkedések időszakára haladéktalanul gondoskodunk az U8, U10 bajnokságok, illetve a torna átmeneti felfüggesztéséről.
  1. Zárt kapuk – utánpótlás, női és az amatőr mérkőzések:
 • A mérkőzések időtartama alatt (beleértve a csapat megérkezésétől a távozásig tartó teljes időtartamot) kizárólag a csapatok nevezési lapján feltüntetett játékosok (legfeljebb 20+2 fő/csapat) és a sportszervezettel munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló hivatalos személyek (legfeljebb 6 fő/csapat), a játékvezetők (a kötelezően előírt számban, legfeljebb 4 fő), a versenybíróság (a kötelezően előírt számban, legfeljebb 6 fő), az egészségügyi biztosítást végző személy (1 fő), a videórögzítő (1 fő), a pálya karbantartásáért felelős személyek (legfeljebb 6 fő), továbbá a mérkőzésen érdekelt csapatok delegáltjai (legfeljebb 3 fő/csapat), illetve az MJSZ képviselői (legfeljebb 3 fő) jogosultak a jégpálya területén tartózkodni.
 • A jégcsarnok területén a fenti személyeket is beleértve egyidejűleg legfeljebb 100 fő tartózkodhat.
 • Az előző pontokban foglalt rendelkezés érvényre juttatását a rendezők kötelesek a pálya adottságaihoz igazodó számban megjelenő rendező bevonásával szavatolni.
 • Rendező lehet: személy és vagyonvédelmi cég munkatársa, a sportszervezet sportszakembere, munkatársa, illetve a sportszervezet által megbízott önkéntes.
  1. Zárt kapuk – Erste Liga mérkőzések:
 • A mérkőzések időtartama alatt (beleértve a csapat megérkezésétől a távozásig tartó teljes időtartamot) kizárólag a csapatok nevezési lapján feltüntetett játékosok (legfeljebb 20+2 fő/csapat) és a sportszervezettel munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló hivatalos személyek (legfeljebb 6 fő/csapat), a játékvezetők (a kötelezően előírt számban, legfeljebb 6 fő), a versenybíróság (a kötelezően előírt számban, legfeljebb 7 fő), az egészségügyi biztosítást végző személyek (3 fő), a képrögzítést végző személyek – beleértve a videóelemzőt és a stream szolgáltató munkatársait (legfeljebb 4 fő), a pálya karbantartásáért felelős személyek (legfeljebb 6 fő), továbbá a mérkőzésen érdekelt csapatok delegáltjai (legfeljebb 3 fő/csapat), a játékvezető és a biztonsági ellenőr (legfejlebb 2 fő), a főrendező, rendező és a biztonsági szolgálat tagjai (legfeljebb 12 fő), a doppingellenőrök (legfeljebb 3 fő) illetve az MJSZ képviselői (legfeljebb 3 fő) jogosultak a jégpálya területén tartózkodni,
 • A jégcsarnok területén a fenti személyeket is beleértve egyidejűleg legfeljebb 120 fő tartózkodhat.
 • Az előző pontokban foglalt rendelkezés érvényre juttatását a rendezők kötelesek a pálya adottságaihoz igazodó számban megjelenő rendező bevonásával szavatolni.
 • Rendező lehet: személy és vagyonvédelmi cég (Győrben ez a Patent Security) munkatársa.
  1. Stream, online élő közvetítés:
 • Valamennyi utánpótlás és női mérkőzés online, a pályán zajló eseményekkel azonos időben (élőben) történő közvetítése kötelező a sportszervezet által elérhető technológia segítségével.
 • Az élő stream elérhetőségét ellenszolgáltatás nélkül, ingyenesen elérhetővé kell tenni az érdeklődők számára legkésőbb a mérkőzés kezdő korongbedobásával egy időben.
 • Egyesületünk a tegnapi napon intézkedett a szükséges technikai eszközök beszerzéséről, így a streamhez szükséges technikai feltételek és humán erőforrás rendelkezésre áll. Az egyesületünk YouTube csatornáján való közvetítéshez legalább ezer fő feliratkozó szükséges, amely eléréshez kérjük mindenki segítségét!
  1. Szülők közreműködése a sportolók utazásában:
 • A 484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet a szülőkre vonatkozóan nem ad mentességet a kijárási tilalom szabályai alól.
 • A jogszabály szellemiségével azonban összeegyeztethetőnek tartjuk azt a megoldást, ha a kiskorú sportoló az este 8 óra után végződő edzését követően nem magányosan (pláne csoportosan) vág neki az éjszakának, hanem a szülő segítségét veszi igénybe a hazajutáshoz.
 • Minden korosztály esetében igyekszünk úgy szervezni az edzésidőpontokat, hogy mindenki időben haza tudjon érni.
 • Erre az esetre amennyiben a szülő azt az egyesülettől külön igényli, a szülő részére is kiállítjuk a kormányzat által közzétett munkáltatói igazolást azzal, hogy az „Egyéb megjegyzés” részbe beírjuk a „kiskorú versenyszerű sportoló hazajutásában közreműködő szülő” kitételt. Az igazolások kiállítása miatt, szükség esetén kérjük Olaszy-Baranyi Réka (baranyi.reka@gyorietohc.hu) klubadminisztrátorral vegye fel mindenki a kapcsolatot.
  1. Játékosok regisztrációja:
 • A hivatkozott jogszabály, illetve annak a mellékletben megtalálható kommentárja is egyértelművé teszi, hogy önmagában a játékosok regisztrálása nem elegendő ahhoz, hogy a sportolók továbbra is részt vehessenek az edzéseken vagy sportrendezvényeken.
 • A jogszabályi kivétel csak a versenyengedéllyel rendelkező sportolókra vonatkozik, vagyis a sportolók regisztrációja mellett a rajtlistára tételük is elengedhetetlenül fontos.
  1. Sporttevékenységről szóló igazolások:
 • A kormányzat által publikált munkáltatói igazolás alapján a tegnapi napon első körben már elkészítettük és kiadtuk a sportolóink sporttevékenységére és munkavállalóink igazolására vonatkozó igazolásokat.
 • Az igazolásokat a sportolók és a klubhoz tartozó sportszakemberek részére a sportszervezet jogosult kiállítani, a játékvezetők, a versenybírók, az egészségügyi biztosítást ellátó személyek, valamint a videórögzítést végző személyek esetében pedig az MJSZ.
 • Időközben az MJSZ elkészítette a sportolók sporttevékenységére vonatkozó külön igazolást is, mely tartalmát tekintve azonos az átalunk már kiállított és kiosztott dokumentummal, csupán a fogalomhasználat került pontosításra és sportolókra optimalizálásra benne. Ha bármely jogosult sportolónk kéri, részére kiállítjuk az új formátumú igazolást is.
  1. Egyéb helyi vonatkozású intézkedések:
 • Dr. Dézsi Csaba András polgármester úr bejelentése szerint a maszkhasználat Győrben a város összes közterületén és nyilvános helyén kötelező abban az esetben, ha van a látótávolságon belül olyan személy, aki nem velünk egy háztartásban él.
 • Kérjük a szülőket, hogy ezt a helyi rendelkezést is maradéktalanul tartsák be.
 1. Egyesületünk fenntartja a jogát, hogy a szabályokat be nem tartókkal szemben az egyesület arányos módon felléphet, akár a létesítményből való időleges kitiltással is járhat.

Kérünk mindenkit a fentiek türelmes, maradéktalan betartására.

Győr, 2020. 11. 12.

Győri ETO Hockey Club