— FÓKUSZBAN A SZÁRAZFÖLDI ÉS JEGES TESZTEK —

A jégkorong sportágban működő sportakadémiai rendszerben a Módszertani Központ feladatait ellátó IFJ.OCSKAY GÁBOR NEMZETI JÉGKORONG AKADÉMIA szervezésében megrendezésre került az első szakmai nap, amelyen a Kiemelt Régiós Alközponti feladatokat ellátó Győri ETO HC edzői is képviseltették magukat.

A balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) volt a helyszíne annak a szakmai fórumnak, amely célja az állami sportakadémiai rendszerben működő jégkorong szervezetek közötti szakmai párbeszéd, tudásmegosztás érdemi elindítása, a szárazföldi és jeges tesztek egységes rendszerének véglegesítése volt.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével id. Ocskay Gábor, aki kezdeményezője volt a hazai jégkorong akadémiai rendszernek, illetve Kovács Zoltán az MJSZ szakmai alelnöke is, akit a közelmúltban a nemzetközi szövetség (IIHF) a halhatatlanjai közé (Hall of fame) is beválasztott.

A szakmai napot Mocsai Tamás a NEKA ügyvezetője és Fekti István, a szervező IOGJNA Jégkorong Módszertani Központ ügyvezetője nyitotta meg.

A minisztérium részéről Kovács Kristóf osztályvezető tartott előadást a sportakadémiák hazai rendszeréről, míg ifj. Kovács Csaba sportigazgató és Dr. Nagy Attila tudományos főmunkatárs mutatta be a jégkorong módszertani központ tevékenységét, céljait. Az MJSZ és a Testnevelési Egyetem képviseletében Prof. Dr. Géczi Gábor a sportban alkalmazott mérések fontosságáról tartott színvonalas szakmai prezentációt.

Dr. Nagy Attila részletesen ismertette a jégkorongban alkalmazott egészségügyi méréseket is, Diós Bence az IOGNJA erőnléti szakembere a szárazföldi, Fekti István pedig a jeges tesztekre vonatkozó, az elmúlt hónapokban közös szakmai munka során kialakított, egységes jégkorongspecifikus tesztprotokollt ismertette a résztvevőknek. Az előadásokban bemutatásra került a sportakadémiák és a minisztérium által egységesen bevezetett TalentX Athlete Management System szoftver használata is.

A szakmai nap második felében a NEKA metodikai központjában bemutatásra, megvitatásra és véglegesítésre került az egységes, minden sportakadémiai jégkorong szervezetnél bevezetett szárazföldi tesztek gyakorlatanyaga is.

Az eseményen a Győri ETO HC mint Kiemelt Régiós Alközpont részéről az alábbi sportszakemberek vettek részt:

  • Keresztes Ottó, Rézmann Máté (U16)
  • Vlado Matejov, Láday Lóránt (U18-U21)
  • Csendes Ádám, Steingart lászló (erőnléti edzők)
  • Nagy Ákos (ügyvezető)

„Nagy lépés az akadémiai rendszerben ez az első szakmai nap, örülök, hogy Győrből mi is itt lehettünk. Elemi érdekünk, és szerződésben vállalt feladatunk az együttműködés a sportágban működő akadémiai szervezetekkel, különösen a fehérvári módszertani központtal. Az elmúlt hónapokban már együtt dolgoztunk, és javaslatainkkal mi is hozzájárultunk az egységes jégkorongspecifikus száraz tesztrendszer kialakításához. Nyitottsággal és várakozással állunk a jövőbeni közös szakmai munka felé is.” -tette hozzá Nagy Ákos ügyvezető.

A képen balról jobbra: Vlado Matejov, Kovács Zoltán MJSZ szakmai alelnök, Nagy Ákos, Steingart László, Láday Lóránt, Rézmann Máté, Keresztes Ottó és Csendes Ádám