A Győri Nemak ETO HC U12-es csapatában két lány is játszik. Ebben a korosztályban még nincs testjáték, így az ütközés is ritka. Az edzők szerint a legtöbben példát vehetnének Rékáról és Annáról, hogyan kell lelkiismeretesen edzésre járni és szorgalmasan dolgozni. Keresztes Ottó és Rézmann Máté arról is beszélt, hogy lehet-e 12 évesen kezdeni a jégkorongot, vagy miért nem számít igazán, hogy ebben a korosztályban hivatalosan nem jegyzik a mérkőzések eredményeit.

  • Elkezdheti-e valaki 12 évesen ezt a sportot, és ha elkezdi lehet-e még belőle profi játékos?

– Termeszetesen elkezdheti bárki 12 évesen is a jégkorongozást, de ahhoz, hogy profi játékos váljon valakiből, kétségtelen nagyobb az előnye annak, aki már 4-5 éves korban elsajátítja az alapokat. A jégkorong az egyik legkomplexebb játék a világon, itt fontos minden. A korizás elsajátítása, az egyensúly, a kéz-láb koordináció. Ezért is nagyon fontos minden korizási elemet megtanulni. Lényeges, hogy minden helyzetben megoldást találjon a játékos, nyomás alatt is. Itt döntéseket kell hozni másodpercek alatt, ezért előnyben van az, aki minden edzést komolyan vesz a jégen és szárazon is és minél kevesebbet hiányzik az edzésekről. Ebben az esetben van a legnagyobb esélye érvényesülni! Látott már olyat azért a világtorténelem, hogy egy 12 éves sportoló, ha adottságai megfelelőek és lelkesen edz, a késői kezdés ellenére is profi játékos lesz. Az akarat, fegyelem és az extra munka tudja sikeressé tenni, természetesen a szülői támogatás mellett. A Nemak ETO HC edzései mellett, nyáron is vannak egyéb jeges lehetőségek, ilyen például a BB Skills edzőtábor a Győri Jégsport Központban, otthon szárazon is lehet gyakorolni az ütőtechnikát, vagy a lövéseket. Nincs semmilyen titok: idő + akarat + odaadás = eredmény.

  • A győri Nemak ETO HC-nál hány U12-es játékos van és milyen eredményeket érnek el a bajnokságban? Tudni kell, hogy ebben a korosztályban nem jegyzik az eredményeket és nem összesítik a bajnokságban.

– Az U12-es csapatban 16 fiú mezőnyjátékos, 2 lány mezőnyjátékos és 2 kapus van, így összesen húszan vannak a keretben. A bajnokságban nincs eredményszámlálás, azaz a szövetségi lebonyolítású mérkőzéseknek nincs hivatalos végeredménye, csak edzők számára mi gyűjtjük össze az eredményeket.

  • Lányok a fiúkkal együtt játszanak ebben a korosztályban?

– A lányok a fiúkkal együtt edzenek és játszanak a bajnokságban. Kitűnő kislányok vannak a magyar jégkorongban és kifejezetten jót tesz nekik sportszakmailag, hogy a fiúkkal egy csapatban játszanak. A srácok tiszteletben tartják őket és igazi szerepet töltenek be a csapaton belül is! Réka és Anna, szinte egyetlen edzést sem hagytak ki az idén!!! Ez pedig meg is látszik a fejlődésükön!!

  • Nem okoz ez semmilyen problémát? Megengedett az ütközés a pályán?

Az ütközés nem jellemző igazából U12-ben, nem is engedélyezett a kemény ütközés. Ennek ellenére mégis megtanítottuk az ütközés technikáját, ezt száraz edzésen és jeges edzésen is gyakorolják a srácok december óta. Az U12-es játékosoknak tudni kell, hogyan dolgozzanak fel egy ütközést, ez sokszor fejben dől el. Felkészítjük őket mentálisan és technikailag, illetve fizikálisan is, hogy ne legyen félelemérzetük. Mindenek előtt a sportszerű ütközésre tanítjuk meg őket és hogy ha adnak, akkor legyenek felkészülve arra is, hogy kapnak választ rá. Fontos, hogy a sérülést el tudják kerülni már fiatal korban is. Az U14-es játékosoknál már a testjáték is megengedett. Így a fiatal U12-es játékosainknak előnyük lesz, ha már most tudják, mi vár rájuk és hogyan kell reagálni nyomás alatt a testjátékra.

  • Aki 12 évesen még nem a legjobbja a csapatnak, az még később felzárkózhat? Lehet, hogy később, érettebben utoléri, akár meg is előzheti a többieket?

– Ha egy sportoló U12-ben nem a legjobb, az nem jelenti azt hogy nem tudja a dolgokat megtanulni és természetesen föl tud később zárkózni. Nem egy esetben, ha szorgalmasan dolgozik valaki, akkor a tehetségesebb játékost is maga mögött tudja hagyni később. Ez már többször bizonyosodott, a kemény munka mindig eredményes. A mottó: Soha ne add fel!

  • Az eredmény a legfontosabb, vagy a játék szeretete?

– A jegkorongot ha nem szereted és nem tudod a szépségeit felfedezni akkor nem igazán a te sportod. Már fiatalon szeretni és tisztelni kell a játékot, az ellenfeleid, és ami a legfontosabb a csapatjátékot. Ez nem egyéni sport! Nem tenisz vagy sakk! Itt az összes egyéniség tudása és intelligenciája fontos ahhoz, hogy ebben a csodás sportban eredményes lehess. Ezért fontos az egyéni technikai tudásukat kihasználva és gyors gondolkodást megosztva a játék örömét minden játékos érzelmi világába eljuttatni. Türelmesen kell megtanítani őket, hogy egyéniségük ereje, tudása, ha megosztják a csapaton belül és olyan döntéseket hoznak, hogy csapattársainkat ne hozzuk kellemetlen helyzetbe, akkor a srácok kislányok eredményesebbek, mintha egyedül próbálnának mindent megoldani. Ezért hívjuk csapatsportnak és a szépsége pont az, hogy csodálatos érzéseket tud kiváltani, ha eredményes is vagy. Ne feledjük a veszteség is egy tanulságos dolog, tehát barmi történik, újra meg újra erősíti a sportolók személyiséget. Ha szereted a Játékot jön az rredmény! Ha kitartasz a játék és a csapattársaid mellett jóban, rosszban, minden nap egy új lehetőség adódik számodra hogy eredményes legyél. Ez pont olyan mint az életben is bármilyen munkát végzel, szeretned kell. Pontos kell legyél, tisztelettudó és alázatos. Akkor bárhol eredményes leszel. Ez a sport mindenre megtanít az élet minden részére fölkeszit és biztos vagyok abban hogy a srácok lányok mindig meg fogják állni helyüket bármilyen társadalomban. Célunk az ETO-nál és edzői stábnál is, hogy fiatal sportolóink minden téren megállják a helyüket, legyen az sport, vagy munka terén.

  • Összefér a jégkorong és a tanulás?

– A tanulás és a sport összefér! Fontos, hogy intelligens és jó tanuló sportolók legyenek, így föl vannak készülve az élet bármilyen területére.

Galéria

Videó