Zöld jégpálya, zöld klub – fókuszban a fenntarthatóság

Sikeres hallgatói innovációs projektzárás a Széchenyi Egyetemmel

A jégpályáink fenntartása az energiaválság miatt óriási kihívás elé állította egyesületünket és a Győri Jégsportért Alapítványt.  A fenntartható üzemeltetés kialakítása érdekében a klubunk egy projektet indított el, elsőként az egyetemmel.

A Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus Kompetenciaközpontjának gondozásában működő Hallgatói Innovációs Projekt (HIP) program 2019-ben indult, amely 2022-es fókuszában a körforgásos gazdaság, energiagazdálkodás, hulladékgazdálkodás, tágabban értelmezve a fenntarthatóság állt.

A „Zöld jégpálya-zöld klub” Hallgatói Innovációs Projekt keretén belül elkészült az üzemeltetés jelenlegi folyamatainak részletes felmérése, a rendelkezésre álló adatok elemzése, valamint a lehetséges jövőbeni fejlesztési alternatívák részletes meghatározása. Egyesületünk és az Egyetem első közös projektjét, – egyik partnerünk, szponzorunk – a BÜCHL Hungária Kft. támogatta.

Első lépésként a szakértő csapat az egyesületünk képviselőivel egyeztetett az elképzelésekről, amely során meghatározásra került a vállalt feladatok műszaki tartalma és célrendszere. Ezt követően a jégpálya épületek műszaki állapotának fényképes dokumentációja, valamint az épületszerkezetek energetikai teljesítőképességének elemezése is megtörtént. Az épületgépészeti rendszer szerkezetének elemzése alapján a gépészeti rendszerek korszerűsítésének és energiahatékonyságának javítása céljából optimális beruházási javaslatokat fogalmaztak meg a szakemberek egy átfogó tanulmány részeként.

A projekt eredményeként a szakemberek konkrét, számításokkal alátámasztott javaslatokat, jövőbeni fejlesztési alternatívákat fogalmaztak meg a hatékony üzemeltetés tekintetében.

A „zöld jégpálya – zöld klub” elnevezésű projektet megvalósító hallgatói csapat mentorukkal, dr. Pécsinger Judittal, az Alkalmazott Fenntarthatóság Tanszék adjunktusával (balról a második). (Fotó: Horváth Márton, forrás:sze.hu)

„A sport világában a jégcsarnokok üzemeltetése az egyik legenergiaigényesebb terület, ezért kerestük az alternatív megoldások lehetőségét. Ennek megtervezéséhez fontos, hogy lássuk, most hol állunk. Az innovációs projekt célja pedig pont ez a helyzetelemzés volt, amit a Széchenyi István Egyetem hallgatói a vártnál is magasabb színvonalon végeztek el. Mély, szakmailag megalapozott, minden részletre kiterjedő vizsgálatot végeztek. Megállapították, hogy a kiindulási helyzetünk jó, az eddigi fejlesztések megfelelőek, ugyanakkor olyan alternatív energiaforrásokra alapozó javaslatokat dolgoztak ki, amelyek mentén egy magasabb energiahatékonyságú sportközpontot üzemeltethetünk költséghatékonyan. Az eredményeket a Magyar Jégkorong Szövetségnek is be szeretnénk mutatni, hiszen időközben a szövetség is átfogó energetikai felülvizsgálatba kezdett a hazai jégcsarnokok esetében. Céljaink egy irányba mutatnak: a jégsport fenntartható működését szeretnénk megteremteni” – fejtette ki Horváth László, a Győri ETO HC elnökségi tagja.

Ezúton is szeretnénk megköszönni stratégiai partnerünk, a Széchenyi Egyetem szakértőinek, tanárainak és lelkes hallgatóinak az elmúlt hónapok során végzett színvonalas munkáját, de köszönet illeti a Büchl Hungária Kft.-t és ügyvezetőjét Gyökeres Sándor urat is a támogatásukért. Szintén köszönetünket fejezzük ki Horváth László és Bartalis József elnökségi tagok részére, akik munkájukkal aktívan elősegítették a programot.

Ez csak az első lépés, létkérdés egyesületünk számára, hogy minél több, a hosszú távú fenntarthatóságot elősegítő beruházást tudjunk a jövőben megvalósítani Győrben.

Győri ETO HC

 

Sajtómegjelenések a projektről:

https://www.kisalfold.hu/helyi-gazdasag/2023/02/fokuszban-a-fenntarthatosag-sikeres-hallgatoi-innovacios-projektek-a-gyori-szechenyi-istvan-egyetemen

https://www.gyorplusz.hu/gyor/fokuszban-a-fenntarthatosag-sikeres-hallgatoi-innovacios-projektek-a-sze-n/

https://tollal.hu/mu/fokuszban-a-fenntarthatosag:-sikeres-hallgatoi-innovacios-projektek-a-szechenyi-istvan-egyetemen

http://hirek.prim.hu/cikk/151743/

Fókuszban a fenntarthatóság: sikeres hallgatói innovációs projektek a Széchenyi István Egyetemen (sze.hu)